top of page

OMGEVING

IMG_0487.jpeg
Zuid West Friesland

Zuidwest Friesland is een uniek gebied in Nederland. In Friesland zeggen ze “Fryslân do libbest!” (Friesland je leeft!).  Het is een uniek omgeving, wellicht één van de merkwaardigste gedeelten van Friesland of zelfs van heel Nederland. Want waar vindt men op zo’n klein oppervlak meren, bossen en vele historische herinneringen?

Met de boot kunt u in Zuidwest Friesland prachtige tochten maken door kanalen, pittoreske stadjes zoals bijvoorbeeld Hindeloopen. Daarnaast kunt u ook door een sprookjesachtig bosgebied varen zoals de Wyldemerk.

Gaat u er toch liever op de fiets op uit? Dan is de Zuidwesthoek van Friesland ook uitermate geschikt. Verschillende slingerende fietspaden brengen u langs meren, door verschillende watersport stadjes, bijvoorbeeld Heeg of Woudsend. En ook de bosgebieden van Gaasterland geven u mooie mogelijkheden om op de fiets te ontdekken.

Huur een bootje of fiets bij De Kuilart of ga te voet het Friese land door en ontdek zelf hoe het prachtige Friesland hier leeft!

De Friese Elfsteden

De sporen van het rijke handelsverleden en de vroegere zeevaart zijn in de steden overal zichtbaar. Elke stad heeft bovendien haar eigen charme, en ook de grootte verschilt. Waar de stad Sloten slechts 900 inwoners telt heeft Leeuwarden er meer dan 90.000. Deze elf steden bezoeken is Friesland pas écht beleven! En met maar liefst negen van deze elf steden op kleine afstand is dit vanaf De Kuilart ideaal. Ten slotte, zijn er dankzij de rijke historie vele bezienswaardigheden in deze steden en zijn ze dan ook allemaal zeker een bezoek waard.

Het weer staat schaatsen vaak niet toe, maar minstens zo bijzonder is de route te voet, fietsend, varend, zwemmend of met de auto af te leggen. Daarnaast hebben al deze steden vanaf 2018 een eigen fontein dankzij Culturele Hoofdstad 2018. Daarmee kunt u altijd de Friese Elfsteden fonteinen route afleggen.

Tips

Bent u op zoek naar de leukste tips voor uitstapjes in Friesland? Bekijk aan de ene kant de prachtige bezienswaardigheden van Friesland. Maar aan de andere kant ga er lekker actief op uit tijdens uw verblijf op De Kuilart!

Ontdek bijvoorbeeld de prachtige natuur van het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. Een landschap met vele meren en uiteraard de IJsselmeerkust. Wandel daarnaast door de Gaasterlandse bossen. Maar daarentegen kunt u ook genieten van een mooie wandeling van over het strand van Lemmer of Makkum. 

Niettemin staat Frieslands grote trots in Lemmer. U kunt hier namelijk het oudste nog werkende stoomgemaal bewonderen. Daarnaast kunt u genieten van kunstroutes en vele musea, molens en de historie van de provincie Friesland. Een alom bekend klein dorpje is Allingawier, het museumdorp.

Na een fijne wandeling of fietstocht door de weilanden kunt vervolgens bij de IJsboerderij terecht. Hier kunt u namelijk heerlijk boeren ijs eten. Bovendien is kunt u een hele dag met de kinderen genieten bij het recreatieterrein in Oudemirdum.

Kortom, er is ontzettend veel te zien in de omgeving van De Kuilart. En dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier vindt u een overzicht van een aantal leuke tips voor trips Friesland in de omgeving van De Kuilart.

bottom of page